Kde a jak nakupovat vývojové prostředky?

C pro mikrokontroléry ATMEL AT89S52

1. vydání, ISBN 80-7300-215-2

Článek: Kde a jak nakupovat vývojové prostředky?

    V zásadě existují tři možnosti:
  1. přímo u výrobce
  2. u lokálního distributora součástek, především mikrokontrolérů
  3. u lokálního distributora, specializovaného na vývojové prostředky
Jak vyplývá z následujícího zhodnocení těchto tří možností je nákup přímo u výrobce nejméně vhodný V případech 2. a 3. si můžete ušetřit hodně času, když Váš distributor poskytuje cenovou garanci a je schopen Vám kvalifikovaně poradit, které vývojové prostředky jsou pro Vás optimální. Nezapomeňte, že vývojové prostředky jsou jen tak dobré, jak dobrá je jejich poprodejní uživatelská podpora. Pokud Vám distributor nedokáže kvalifikovaně poradit před koupí (sdělí pouze ceny), neočekávejte, že to bude lepší po koupi.

  1. Nákup přímo u výrobce, by měl jen tenkrát smysl, pokud tento výrobce by vázal svoji poprodejní uživatelskou podporu na přímou koupi od něho. Není nám však žádný výrobce vývojových prostředků znám, který by se takto choval. Ve všech ostatních případech nemá tento způsob nákupu pro Vás žádné výhody, ale má tu nevýhodu, že po nákupu máte poprodejní podporu jen u tohoto výrobce a jen na jeho produkty. T.j. , bude Vám chybět důležitá globální systémová podpora, pokud se Váš vývojový system skládá z produktů vicero výrobců, což je většinou potřeba. Z českého či slovenského hlediska je další nevýhodou, že tato poprodejní podpora je skoro výhradně v angličtině či v němčině. Navíc se můžete připravit o případnou slevu na tzv. "bundle", to je kompletní vývojový system, který se skládá z produktů více výrobců.
  2. Distributor součástek (mikrokontrolérů) žije především z prodeje těchto součástek. Prodej vývojových prostředků je pro něj vedlejší činnost, která slouží především k podpoře prodeje součástek. Mimo to tento distributor zpravidla nabízí pouze omezené spektrum vývojových prostředků. Neutrální kvalifikované poradenství před koupí zde nemůžete očekávat, protože příslušný pracovník distributora se musí bezpodmínečně snážit Vám vychválit a prodat pouze to co má ve svém omezeném spektru vývojových prostředků. Mimo to musí tento pracovník zpravidla prodávat i součastky, aby na sebe ve firmě vydělal. To vede k tomu, že jeho znalosti v oblasti vývojových prostředků bývají nevalné. Snadno to sami zjistíte, když se pokusíte z něho "tahat rozumy". Většinou se ukáže, že “hází jen fráze” a ve skutečnosti ví méně (až na ceny) než Vy. Pokud se nenecháte frázemi odbýt, nabídne Vám v lepším případě, že se informuje u výrobce a zavolá Vám zpátky. Tato informace má však zpravidla pouze překladatelskou hodnotu a nese s sebou riziko, že pracovník informace od výrobce správně nepochopil a tudíž špatně přeložil. Přesto je na každý pád však rozumější nakupovat zde než přímo u výrobce, protože získáte dvojitou poprodejní podporu (tzv. Twin-Support). To znamená, že nejen výrobce ale i distributor Vás bude po koupi podporovat. Přesto máte stejné pravo se po koupí s problémy obracet přímo a výhradně na výrobce jako kdybyste u něho přímo koupil. Navíc se však můžete obrátit i na distributora. Bohužel praxe ukazuje, že tento Twin-Support se u většiny distributorů součástek – na rozdíl od specializovanych distributorů viz bod 3. - omezuje na ryze překladatelskou a kurýrní činnost, která navíc zpomaluje odpověď. Důvod je v tom, že pracovníci distributora jsou především prodavači.
  3. Distributoři, kteří se specializují pouze na vývojové prostředky, jsou schopni Vám nejen obstarat prakticky jakýkoliv vývojový prostředek od libovolného výrobce, ale před koupí i individuálně a neutrálně poradit. To je velmi důležité, protože to "nejhorší" co se Vám může při nákupu stat je, že si koupíte nevhodné vývojové prostředky. Pojem nevhodnosti je však velice induviduální. Jak levný vývojový prostředek, který neumožňuje dostatečně efektivní práci, tak i příliš drahý vývojový prostředek, který toho zbytečně moc "umí", může být nevhodný. Pracovníci těchto distributorů jsou zpravidla vysoce kvalifikovaní, zkušení a význají se zpravidla v oblasti vývojových prostředků podstatně více než pracovníci distributotů součástek, protože je to jejich "fultime job". Jejich informace jsou na rozdíl od informací od distributorů součástek mnohem víc neutrální a objektivní, protože nejsou zpravidla vázani smlouvou, že smí prodávat pouze vývojové prostředky určitého výrobce. I zde si můžete lehce ověřit po telefonu pomocí “vytahování rozumů” kvalitu poradenství. Zpravidla se již při prvním telefonním hovoru dovíte řadu velmi zajímavých informací (nejen cenu). Mimo to, že kvalitní předprodejní poradenství redukuje signifikantně riziko koupě nevhodných vývojových prostředku, ušetří Vám tito specializovaní distributoři spoustu času při výběru pro Vás optimálních vývojových prostředků. Často Vám pomohou i při výběru správného mikrokontroléru pro Vaši applikaci, což může značně ovlivnit následné výdaje na vývojové prostrředky. Protože pracovník tohoto distributora má výlučný zájem, Vám prodat jen to, co je pro Vás optimální a nevydělává na pozdejší dodávce součástek, musí se proto všemožně snažit, abyste jste byl vždy (i po koupi) spokojen a stal se ve vlastním zájmu jeho trvalým zákazníkem. To je Vaše velká výhoda.
    Často se zapomíná, že co nejlepší poprodejní uživatelská podpora je u vývojových prostředků extrémně důležitá. Pokud se Váš vývojový system skládá na př. z produktů více výrobců, může nastat problém, že jednotlivý výrobci tvrdí, že jejich produkty jsou bez chyby a Váš vývojový system přesto nefunguje, tak jak by měl. Tady Vám kvalifikovaný globální systémový Twin-Support distributora může ušetřit mnoho času a starostí. Distributor součástek, který nemá dostatečné komplexní znalosti a omezuje svoji poprodejní podporu pouze na překladatelskou a kurýrní službu k výrobci, Vás asi bude muset nechat "stát v dešti".

Proč nakupovat vývojové prostředky u MicroLandu?

MicroLand - je pravděpodobně zatím jediný distributor pro české a slovenské zákazníky, který se specializuje výhradně na vývojové prostředky. V roce 2005 jsme založili v Německu pobočku, protože převážná většina výrobců vývojových prostředků se náchází v Německu a nebo zde mají velkou pobočku (na př. KEIL, PHYTEC, iSYSTEM, IAR, TASKING, PLS, INFINEON, HITEX, atd.). Náš dlouholetý osobní kontakt k těmto výrobcům, Vám zaručuje optimální poradenství před koupí a uživatelskou podporu po koupi. Je proto celkem samozřejmé, že jsme proto schopni reagovat na Vaše potřeby zpravidla rychleji a lépe než distributoři součástek v Čechach či na Slovensku.
Samozřejmě máte na veškeré produkty, které u nás koupíte kvalifikovaný systémový Twin-Support. Mimo to Vám nabízíme řadu neobvyklých garancí, opcí a výhod:

One-Stop-Consulting & Shopping

pro Vás znamená, že Vám poradíme a obstaráme libovolné pro Vás optimální vývojové prostředky či systémy z jedné ruky. Tím ušetříte nejen mnoho Vašeho času, protože si řadu informací nemusíte obstáravat sami, ale získáte i přístup k informacím, které plynou z našich 15letých praktických zkušeností v oblasti vývojových prostředků a jsou jinak nedostupné. Právě tyto informace jsou často pro správné rozhodnutí nejdůležitější.

Cenová garance (U nás nekoupíte nikdy příliš draho!)

Pokud nám během jednoho týdne od dodání zboží prokážete, že jste stejné zboží a služby mohli někde jinde koupit levněji, uhradíme Vám zpětně cenovou diferenci nebo vezmeme zboží zpět a vrátíme Vám peníze! Na naše dodávky nebudete platit DPH ! Pokud jste platcem DPH a máte EU-DIČ dodáváme po vstupu České a Slovenské republiky do EU zboží z Německa kurýrní službou přímo k Vám. To má nejen tu výhodu, že zboží dostanete od nás zpravidla rychleji než od distributorů, kteří mají sídlo v České nebo Slovenské republice, ale navíc to šetří Vaší likviditu (Cash). Podle nových DPH předpisů totiž při dodávce od nás nebudete platit DPH (19%), kterou při dodávce od tuzemského distributora musíte nejdříve zaplatit, abyste jí se zpožděním dostali od Vašeho finančního úřadu zpátky. Platit můžete samozřejmě buď v Kč nebo EUR, což bývá pro Vás často výhodnější. Pokud Vám je jako vývojáři tohle thema cizí, kontaktujte nás s Vaším obchodním oddělením.

Garance kvalifikovaného Twin-Supportu

U všech u nás koupených produktů máte stejnou poprodejní podporu v angličtině nebo němčině jako byste měli, kdybyste zboží koupili přímo u jednotlivých výrobců. Mimo to máte u nás kvallifikovanou podporu v češtině, která se neomezuje pouze na překladatelskou a kurýrní službu k výrobcům.

Opce "Try & Buy Optimal"

Nejste si ani po našem poradenství před koupí zcelá jisti, jaké vývojové prostředky skutečně potřebujete a nechcete „pro jistotu“ koupit hned to nejlepší a zpravidla i nejdražší? Jak je známo maximum nemusí být vždy optimum. V mnoha případech jsme Vám schopni nabídnout postupné řešení. Koupíte levnější vývojový system a během předem domluvené doby (zpravidla 6 týdnů) můžete přestoupit na dražší a uhradite nám pouze cenovou diferenci mezi oběma systémy. Zavolejte nám, rádi Vám uděláme speciální nabídku.

Opce "Rent before Buy"

Potřebujete vývojové prostředky jen dočasně? Řadu vývojových prostředků si můžete u nás i zapůjčit. Měsíční nájem je zpravidla 10% ceny produktu. Po skončení zápujčky můžete produkt buď vrátit nebo koupit. V případě koupě Vás bude stát produkt pouze 5% až 10% víc než při koupi bez opce Rent before Buy. Zavolejte nám, rádi Vám sdělíme další podrobnosti

Time is Money

Hledání optimálních vývojových prostředků a spravné srovnání většinou velice heterogenních nabídek není jednoduchá záležitost a může Vás lehce stát dohromady několik pracovních dní. Většinou ztratíte Váš čas celkem nenápadně, protože tato doba se rozloží na několik týdnů či měsíců než dojde k rozhodnutí. Když si včas uvědomíte kolik stojí Vaší firmu Vaše pracovní hodina, tak zjistíte, že není vůbec ekonomické hledat kvůli lepší ceně, když Vám specializovaný distributor nabízí zhora uvedenou cenovou garanci na všechny produkty. Věnujte proto výběru vývojových prostředků jen tolik svého času, kolik je zapotřebí, abyste měli jasno co Vám pomůže efektivněji a kvalitněji vyvíjet. Toto rozhodnutí Vám bohužel nemůžeme zcela odebrat, můžeme Vám ho však prostřednictvím telefonních diskusí značně usnadnit a zefektivnit. Zavolejte nám nebo pošlete e-mail.

Riziko nevhodného nákupu

Bohužel neexistuje prakticky žádný trh pro vývojové prostředky z druhé ruky (second hand market). To znamená, že jednou zakoupené vývojové prostředky se prakticky nedají bez velké ztráty prodat někomu jinému. Proto při nákupu vývojových prostředku obzvláště platí: "Dvakrát měř a jednou řež". Zavolejte nám nebo nám pošlete e-mail, rádi Vám bezplatně pomůžeme toto riziko minimalizovat.

kontakt:
MicroLand - email: info@microland.cz - tel. +420 221 490 114

 


www.ben.cz