Recenzní posudek

Mikroprocesory řady 8051

18. 10. 2001, Tomáš Hák

Vážená redakce BENu,
nedávno jsem si koupil vaši knihu Mikroprocesory 8051 (2. rozšířené vydání) od Petra Skalického. Nestačil jsem si jí ještě celou pročíst, ale zatím jsem vcelku spokojen. Měl bych ale pouze výhrady k recenzím dalších vašich knih umístěných v závěru knihy. První výhrada je k samotnému počtu stránek s recenzemi. 17 stránek se mi zdá poněkud moc, ale to není ta nejdůležitější výhrada a v podstatě se to dá i přežít.

To hlavní se týká použitých výrazů v již zmíněných recenzích. Tak například na straně 156 vedle ilustrace je napsáno, a budu citovat: ..."Stačí si rozmíchat náš magickej lógr a vidíte data na vlastní oči! Jen si prosím neskněte jako jedna osoba zmíněná v knize..." Hned na další straně je něco podobného: "...Tak to zalejte parafínem nebo nějakou jinou "s r a č k o u"..."

Nemůžu říci, zda se v knize nacházejí další výrazy, ale myslím si, že do takovéto odborné literatury podobné vyjadřování vysloveně nepatří. Berte toto, prosím, jen jako přátelské upozornění a důkaz, že i recenzí si někdo může všimnout.

19. 10. 2001, Libor Kubica, redakce nakladatelství BEN - technická literatura

Vážený pane, díky za vaši reakci na knihu, kterou jsme vydali. Jako kompetentní osoba bych na ni chtěl tímto reagovat.

¤ ad "výhrada k počtu stránek":
Jelikož jsme knihu vydávali ve spolupráci s několika subjekty, bylo nevyhnutelnou podmínkou v ní zveřejnit i příslušné informace. Jedná se o elektrotechnickou průmyslovku v Praze 10, pomocí jejichž studentů se kniha "odladila", dále se jedná o firmu MC Complete, ktera v podstatě přišla s nápadem vytvořit tuto knihu a celý projekt dotáhla do finální verze rukopisu. Následuje několik firem, které celý projekt podpořily. Další stránky jsou naše firemní a jsou převážně zaměřeny na již vydané tituly z oboru mikropočítačové techniky, tak aby čtenář viděl, co je ještě k mání. Tato kniha by totiž měla být jako základní studijní materiál a každý si potom najde tu svoji oblast, ve které chce pokračovat dále, proto tam vidím přímou provázanost s další nabídkou tematicky zaměřené literatury. Můze se vám zdát, že je to příliš stranek. Protože se však kniha tiskne po tiskovych arších, z nichž každý má po 16 stranách, musel jsem rozsah knihy doplnit na tiskový počet, tj. 160 stran. Nebližší nižší číslo by bylo 144 a tam jsem se již nevešel (viz výše).

¤ ad "nevhodné výrazy":
Na str. 156 je anotace na "šílenou knihu". Jak je z recenze patrné, jedná se o titul, který je spíše jakási recese na téma slaboproudé elektroniky. Není to vyloženě "suchá" příručka, nabitá jenom technickými informacemi. Abych dostatečně prezentoval náplň knihy "Rozeberte si PC", rozhodl jsem se i v podobném duchu dělat inzerci (spíše proto, aby pak čtenář nebyl překvapen obsahem - po přečtení informací o knize by si každý měl udělat úsudek sám, co v ní asi může za informace očekávat). Na jiných místech, než na dvoustraně 156/157 knihy, kterou jste si koupil, podobne anotace nenajdete, jelikož se jedná o klasické příručky.

¤ PS: Jinak jsem rád, že i další informace v knize někdo čte a že na ně dokonce i reaguje.

 


www.ben.cz