Reakce čtenářů

Elektrotechnická schémata a zapojení 1

14. 2. 2008, Dr. Zdeněk Hovorka, ředitel SŠPE ELTODO

Vážený pane,
děkuji Vám za skvělý příspěvek k výuce elektrotechniky na středních školách. Učebnice jednoduchá, srozumitelná, vyčerpávající a bez zbytečného textu dohánějícího autorské archy, poskytující přiměřený prostor pro další práci jak žáků tak vyučujících. Již se těším na druhý díl.
Učebnici jsme zakoupili pro všechny vyučující a doporučili všem žákům učebních oborů. Běžně učebnice zapůjčujeme - tuto jsme jim doporučili k zakoupení a posléze i zařazení do jejich osobní profesní knihovničky.
Rádi bychom používali schémata a některé obrázky z učebnice i při vlastní výuce formou vizuální prezentace. Považujeme je za mimořádně zdařilá a přehledná.
Děkuji a přeji mnoho úspěchů do další práce

Dr. Zdeněk Hovorka, ředitel


Pane Hovorko,
Děkuji za tu pochvalu, jsem rád, že se Vám kniha líbí.
Jsme si vědomi potřebnosti naší učebnice, proto připravujeme prezentaci pro dataprojektory, zvažujeme také program pro interaktivní tabuli. Vše bude řešeno jako program s licenční smlouvou, tak abychom co nejvíce zjednodušili výuku s knihou. Toto bude dokončeno do začátku příštího školního roku.

S pozdravem Libor Kubica, redakce

7. 2. 2008, Miroslav Peisar

Vážení!
Koupil jsem si knížku "Elektrotechnická schemata a zapojení". Zatím jsem jí jen prolistoval, ale chválím Vás, že jste takovou knížku vydali. Už hodně dlouho nikdo z oboru elektroinstalatérství nevydal. Snad jen pár knížek pro kutily.

Určitě je škoda, že podobným způsobem nejsou zpracované další elektroinstalatérské náměty. Mohly by to být termostaty, ventilátory, všechno kolem topení a větrání. Určitě by si zasloužila zpracovat zapojení z oblasti světelné techniky. Stále ještě zůstává pro dost elektrikářů záhadou zapojení stmívačů, impulsních relé, časových spínačů, pohybových čidel, bezdrátových vypínačů. Zvlášt hustou mlhou je pro elektrikáře zahalena oblast zářivkových svítidel. Rozlišit mezi trubicemi, znát zapojení elektronických předřadníků, stmívání zářivek, spolupráce zářivek a schodištových automatů nebo čidel, to je nad síly mnoha profesionálů. Obor, který má velkou budoucnost, jsou tzv. "Inteligentní elektroinstalace". Mimo známé ale těžkopádné KNX/EIB existuje řada dalších systémů. Bylo by zajímavé mít jejich přehled. Informace z oborů, které jsem jmenoval samozřejmě jsou dostupné. Jsou ale roztroušené po katalozích výrobců a internetových prezentacích. Je dobře, že jste knížku Elektrotechnická schemata a zapojení vydali. doufám, že časem vydáte i další podobné soubory schemat.

Miroslav Peisar


Pane Peisare,
děkujeme za pochvalu. Již plánujeme další díly.

S pozdravem Libor Kubica, redakce

 


www.ben.cz