Reakce čtenářů

Mikrokontroléry Atmel AVR Pascal

6. 6. 2007, Milan Zelenka

Dobrý den,
prosim vás, koupil jsem si knihu Základy programování Atmel AVR v jazyce E-lab PASCAL. Na doprovodnym CD je uveden programátor s AT 90S2313 a já bych se chtěl zeptat, kam se připojuje programovaný procesor. Předem děkuji za odpověd. Milan Zelenka.

6. 6. 2007, Vladimír Váňa, autor knihy

Dobrý den,
programovaný mcu je umístěn v tom zapojení, ve kterém ho budete používat. S programátorem ho spojíte po dobu programování pomocí signálů MOSI, MISO, SCK a RESET. Jde totiž o programátor ISP ... In System Programmer.

s pozdravem Vladimír Váňa


24. 3. 2005, Rostislav Novák

Dobry den pane Vana,
v nakladatelstvi BEN - technická literatura jsem si zakoupil Vasi knihu popisujici programovani v jazyku e-lab pascal.
Chtel jsem si zakoupit integrovany obvod 90S8515 nebo 8535 ale ten se jiz neda sehnat, proto jsem musel koupit jeho ekvivalent ATMega8515 a ATMega8535 (samozrejme v pruvodci ktery generuje zakladni cast programu vybiram patricny IO). K temto dvoum IO jsem si zakoupil jeste 90S2313. Jednak se mi ani na jednom obvodu nepodarilo rozjet LCD diplay, prestoze mam vse zapojene dle planku ve Vasi knizce (nebude zapojeni displeje nejak jinak?).

Dalsi problem mam se seriovym portem, konkretne pouzivam rychlost 9600, atd. Prvni experimentovani jsem provadel na 90S2313,.v pruvodci jsem vygeneroval kostru aplikace, rekl jsem ze budu pouzivat seriovy port a nastavil rychlost. Udelal jsem jednoduchy program dle vasi knizky a nahral program do obvodu. Kdyz jsem se pak na port pripojil pres terminal, tak mi to vycitalo nesmysly (zkousel jsem ruzne rychlosti a presto ze jsem mel nastavene 9600, tak to cetlo tusim na 1200, jinak vycital same blbosti). Potom jsem zjisitil, ze kdyz zmenim hodnoty
StackSize = $0020, iData;
FrameSize = $0020, iData;
na uvedene velikosti, tak to najednou zacalo vycitat spravne na pozadovane rychlosti 9600. Vysledny program pak vypadal nasledovne (ponz. red.: popis jsme vypustili - viz dále)
Muj problem je vsak v tom, ze pokud jsem chtel tento program upravit pro Mega8535 nebo 8515, tak mi to opet nefungovalo. Cvicne jsem zkousel modifikovat ruzne zminovane promene ale bez uspechu. Pokud je ponecham tak jak je inicializuje pruodce, tak to nefunguje. Jinak zapojeni s prevodnikem max, atd mam na 100% v poradku. Mohl by jste mi prosim nejak poradit nebo objasnit, co zminovane promene znamenaji a proc ovlivnuji funkci programu?

Mockrat dekuji za Vasi publikaci a za odpoved. Chtel jsem puvodne zacit v jazyce C ale jelikoz jsem pascalista jiz od stredni skoly, pascal me potesil ale tyto problemy me mrzi.
S pozdravem Novak Rostislav

28. 3. 2005, Vladimír Váňa, autor knihy

Dobrý den,
predpokládám, ze jiz pracujete s LCD. Pokud jde o druhou otázku, tak bohuzel na dálku nedovedu poradit.
Jak jsem slíbil, vytvoril jsem pomocí wizardu kostru programu pro komunikaci s RS232 na rychlost 19200 Bd, doplnil kód a naprogramoval 8515 a vse pracuje naprosto v porádku. Bohuzel nemám mega8515, abych odzkousel program s ním. Pouzil jsem wizard rev.3.6, ve které se na zacátku musí zvolit, zda pouziji 8515 ci mega8515, viz.obr.2.2 v knize. Zkuste si napsat program pro komunikci se sériovým portem s pouzitím wizardu a nikoli úpravou stávajícího programu.
Pokud jde o dotaz z Vaseho dalsího mailu ohledne presnosti udeley a mdelay, tak pro malé hodnoty je presnost skutecne dosti malá. Týká se to nejen techto funkcí v e-lab Pascalu, ale i obdobných funkcí ci procedur v jiných jazycích.
Pozn.: jejich výrobci doporucují pred pouzitím techto funkcí zakázat prerusení.

s pozdravem Vladimír Váňa

30. 3. 2005, Rostislav Novák

Pane Vana,
mnohokrat dekuji za Vasi snahu. Problem byl v tom, ze mega85xx ma interni oscilator a defaultne procesor bezi na nej, musi se nejak zmenit fuse bity v procesoru. No a ja mel zapojeny externi krystal 8MHz ale stejne to jelo na ten interni (to vysvetluje to, ze to jelo na nizi prenosove rychlosti). Dnes jsem to konecne vyresil a vsechno to funguje.
Jeste jednou dekuji.
S pozdravem Novak Rostislav


16. 3. 2005, Michal Churavý

Vazena redakce,
jiz dlouhou dobu si vazim Vaseho nakladatelstvi a jsem vernym odberetalem Vasich knih prevazne s tematikou v oblasti vypocetni techniky, elektroniky a programovani. V nedavne dobe jsem si zakoupil knizku Mikrokontrolery Atmel AVR Pascal od autora Vladimira Vani.

Docela me timto zklamala dana publikace od niz jsem za cenu, za kterou se prodava, ocekaval vic. Mimochodem pokousel jsem se kontaktovat autora na email, ktery jste mi zaslali, ale zrejme se jedna o mail, ktery si vytvoril jen tak a schranku ma preplnenou, tudiz navazani jakekoliv komunikace s nim neni mozne. Netvrdim, ze obe knihy jsou spatne, myslim, ze kazdy si z nich vybere alespon neco, co pro nej bude prinosem, ale pri ozivovani nekterych konstrukci jsem narazil na tyto problemy a byl bych rad, kdyby se tyto chyby nekde uverejnili, aby dalsi ctenari meli ulehcenou praci. Dekuji za precteni me pripominky a tesim se na Vase dalsi knihy.
S pozdravem Michal Churavý

Vladimír Váňa, autor knihy

Dobrý den,
děkuji za odhalení chyby - špatného obr. v knize o Pascalu.

Pokud jde o poznámku ke knize o C týkající se úpravy knihovny lcd na lcd1 s tím, že tyto nefungují, stejně jako to, že některé vzorové programy v knize o pascalu nefungují je zřejmé, že nefungují v AVR systému čtenáře a že v mém systému fungovaly.

Vaše poznámka, že autor víceméně opsal dodávané vzorové příklady není zcela přesná. Pokud se podíváte do mých knižek o AVR ASM, C, Pascal, Bascom, tak uvidíte, že základní programy jsou v těchto knižkách stejné, neboli že opisuji sám od sebe. Domnívám se totiž, že v knížkách o programování pro začátečníky by měly být prográmky ovládající LEDky připojené k portům, snímaly stav tlačítek, hexadecimální či AT klávesnice či ovládaly LCD displej, reproduktor, komunikovaly pomocí i2c či rs232 apod. V knížce o PASCALu jsem uveřejnil navíc i prográmky, které umožňují jednoduše cosi naprogramovat díky vestavěným knihovnám a syntaxi jazyka E-lab Pascal. O těch by se snad dalo napsat, že jsou víceméně opsané. To lze ostatně říci o všech jednoduchých programech ukazujících užití syntaxe nějakého příkazu či volání procedury či funkce - kromě totoho volání či příkazu tam totiž již moc jiného není. V žádné z mých knih však není ani jeden příklad/program, který by byl opsán a nebyl by ověřen. Naprosto vše popsané v mých knižkách bylo odzkoušené a funkční.
Na druhé straně mohu poznamenat, že mezi příklady uváděnými výrobcem E-lab pascalu jsem objevil řadu velice zajímavých programů, které se mi nepodařilo odladit a proto jsem je v knížce ani nezmínil. Důvodem byla zřejmě omezení demo verze e-lab Pascalu. Demo verzi totiž bude používat většina z té skupiny čtenářů, kterým je knížka určena - začátečníkům, především středoškolákům, kteří si ve škole osvojili jen Turbo Pascal či Delphi a chtějí programovat jednočipy.

V žádném případě nebyla kniha uvažována jako kniha pro profesionály, kteří potřebují paralelní programování či jiné složitější věci, jak píšete ve svém mailu. Český trh je bohužel velice malý na nějaké podrobnější publikace o jednočipech. I tak se kniha pro začátečníky, kterých je podstatně více než profesionálů, prodává několik let. Český trh je dokonce tak malý, že by byly neprodejné knihy týkajících se některých rodin jednočipů. Pokud se podíváte do edičních plánů různých čs. nakladatelství vydávající knihy zabývající se programováním, tak zjistíte, že knihy pro profesionály se týkají programování pro PC v jazycích jako je c++, Java, sql apod s cenami několikanásobně převyšujícími ceny nakladatelství BEN - technická literaura. Nejsou výjimkou ceny překračující 1000 Kč. Na druhé straně, pokud by větší množství čtenářů požadovalo např. knížku o paralelním programování v e-lab pascalu, tak by ji nakladatelství BEN - technická literaura jistě vydalo.

Pokud Vaší poznámkou, ve které chcete vysvětlení paralelního programování s tím, že se o něm těžko získávají informace v českém jazyce, myslíte paralelní programování obecně, tj. nikoli bezprostředně se týkají programování v e-lab pascalu, tak Vám mohu doporučit např. vš učebnice autorů doc. Plášila či doc.Tvrdíka

s pozdravem Vladimír Váňa

 


www.ben.cz