Recenzní posudek

Mikroprocesory a mikropočítače

5. 12. 2003, Ing. František Kostka, CSc.

Oponentní posudek na publikaci Mikroprocesory a mikropočítače, autor prof. Ing. Jiří Pinker, CSc.

Publikace Mikroprocesory a mikropočítače je snad první dostupnou knihou na českém trhu, která vysvětluje obecné principy konstrukce současných mikroprocesorů a mikropočítačů. Předností této knihy je, že není věnována určitému speciálnímu typu mikroprocesoru, ale je to opravdu zdroj informací, ve kterém jsou vysvětleny obecné principy konstrukce mikroprocesorů a mikropočítačů. Zajisté splní požadavky všech zájemců, kteří se chtějí hlouběji seznámit s mikropočítačovou technikou, právě proto, že neopisuje manuál nějakého procesoru, ale vysvětluje obecné principy. Tyto obecné znalosti pak zajisté velmi usnadní pozdější studium konkrétního typu procesoru.
Kniha je rozdělena do devíti kapitol, ve kterých je čtenář postupně seznamován se stavebními kameny mikropočítačů, jejich principem a mechanismy, používanými pro jejich řízení.
Ve druhé kapitole, nazvané Základní části a funkce počítače, je vysvětlen princip počítačových sběrnic, vysvětlen důvod jejich použití a na příkladech připojení periferních jednotek jsou demonstrovány základní počítačové signály na sběrnicích.
Třetí kapitola je nazvána Procesor. Zde je vysvětlena činnost procesoru, čtení instrukcí a dat, typy operandů, registrů, příznakových bitů, mechanismus zápisníkové paměti a volání podprogramů. V závěru kapitoly jsou diskutovány procesory typu CISC a RISC.
Základní typy instrukcí jsou vyloženy ve čtvrté kapitole stejného jména. Jsou uvedeny aritmetické a logické instrukce, operace vstupu a výstupu, volání podprogramů, vysvětlen mechanismus návratu z podprogramů…
V páté kapitole, Obvody počítače, jsou popsány obvody pro řízení počítače, zejména řízení periferních jednotek, které jsou připojeny na vnější sběrnice a časování signálů na sběrnicích.
Zejména pro počítače aplikované pro řízení v reálném čase, kdy je „současně“ zpracována celá řada programových úloh, je nezbytné použít mechanismus Přerušení programu, což je název šesté kapitoly.
V následující sedmé kapitole Paměť jsou z hlediska technologie výroby i způsobu přístupu uvedeny různé typy pamětí, jejich řízení a nejvhodnější způsoby použití. Jako velmi důležité považuji vysvětlení časování signálů na sběrnicích na straně procesoru i pamětí a z toho vyplývající kritérium pro volbu vhodné paměti pro daný hodinový kmitočet procesoru. V závěru kapitoly je také vysvětlen DMA řadič.
Časovače a čítače, což je název osmé kapitoly, jsou také nezbytný nástroj pro počítače pracující v reálném čase a aplikované v řízení. Je zde vysvětlena konstrukce časovačů i čítačů, jejich programování a jejich použití pro generování přerušení i čítání vnějších událostí.
Velmi rozsáhlá a důležitá je kapitola Vstupy/výstupy. Zde je vysvětlen princip paralelních i sériových vstupních i výstupních obvodů s orientací na průmyslové sériové sběrnice. V závěru kapitoly jsou uvedeny analogové vstupní i výstupní obvody.
Publikace je doplněna celou řadou obrázků, schémat a tabulek, které přispívají k porozumění vykládaného textu. Jistě v době neustále se rozvíjejícího oboru i jeho terminologie je nezbytným pomocníkem Slovník anglických termínů a zkratek.
Drobné překlepy v textu a na obrázcích jsem již opravil v textu knihy. Publikace nevyžaduje žádné další opravy.
Obliba této knihy bude zajisté také v tom, že je zde uvedeno něco víc, než bývá v manuálech, a sice rozsáhlé osobní dlouholeté praktické i pedagogické zkušenosti autora.

V Praze dne 5. 12. 2003

Posudek vypracoval Ing. František Kostka, CSc.
Ústav radiotechniky a elektroniky
Akademie věd České republiky
Chaberská 57
182 51 Praha 8
e-mail: kostka@ure.cas.cz

 


www.ben.cz