Recenzní posudek

USB měření, řízení a regulace...

8. 4. 2003, Petr Unzeitig

Vážený pane Kubico,
zřejmě jsem ten, o kterých se ve Vaší knize (C pro mikrokontroléry) rovněž hovoří - tedy jeden z vývojářů, kteří stále programují jen v assembleru. Samozřejmě jsem mnoho let po céčku tak trochu pošilhával, ale protože nejsem zrovna velkým milovníkem příkazových řádků, nedařilo se mi tenkrát (možná se mi ani moc nechtělo) najít vhodný systém pro programování mikroprocesorů v céčku. Také to asi bylo tím, že jsem vždy vytvářel nepříliš rozsáhlé funkční celky, které se daly v assembleru rozumně zvládnout. Několik hodin nad Vaší knihou (a IAR návrhový balík) mne nutí se hluboce zamyslet. Přestože jsem v minulosti céčko zkoušel na PC, byl jsem pod takovým vlivem PASCALu, že jsem ho nedokázal opustit. Později jsem přešel na VISUAL BASIC a procesory nadále programuji v assembleru, který mi vyhovuje. Horší je to však s přenositelností staršího sw na novější systémy, kdy je třeba přejít na jiný typ procesoru (nejlépe naprosto odlišného typu).

Nenapsal jsem Vám zde sice nic nového, ale rád bych Vám poděkoval za příjemnou a praktickou příručku, se kterou lze opravdu ihned začnout pracovat. Prostředí Emdedded Workbench je zřejmě to, co mi naprosto vyhovuje. Otázkou však zůstává, kolik asi stojí. Protože na stránkách IAR není uveden český distributor (ne že by mi vadilo nakupovat v zahraničí, ale je to u nás někdy pohodlnější), rád bych Vás požádal o zaslání informace, zda o našem distributorovi nevíte.

Když už jsem se rozhodl Vám napsat, rád bych Vám napsal ještě několik poznatků. Přibližně jeden rok se věnuji vývoji zařízení USB HID. Začátek byl jako vždy obtížný, protože souborné informace jak na to jsem u nás nenalezl. Proto jsem koupil knihu USB COMPLETE (autor Jan Axelson, vydáno v USA) a neprohloupil jsem, protože jsem na základě informací z ní mohl "ihned" začnout pracovat s USB. Něco jako C pro mikrokontroléry. S nadšením jsem uvítal vydání Vaší knihy USB - Měření, řízení a regulace... A následovalo zklamání. Tato kniha je natolik jednostranně zaměřená, že během jednoho dne skončila v polici a dodnes se na ni práší. Není to prostě kuchařka, i když se to v jejím úvodu píše. Chápu, že za každou knihou je mnoho práce, takže tyto věty berte spíše jako inspiraci.

S pozdravem Petr Unzeitig, UPTech

12. 4. 2003, Libor Kubica, redakce nakladatelství BEN - technická literatura

Pane Unzeitigu,
děkuji za Vaši upřímnou reakci a za inspiraci.

  1. Vývojové sw IAR lze koupit přes firmu HT Eurep, viz str. 277 v knize "C pro mikrokontroléry".
  2. Knihu USB Complete chválí mnoho lidí. Zdála se nám totiž příliš "tlustá" a v konečném důsledku příliš drahá (licence + překlad + apod. = 1500 Kč/výtisk pro konečného zákazníka). Asi to vydání ještě zvážíme.
  3. Kniha USB - měření, řízení a regulace, kterou jsme vydali, není úplně ideální. Poznali jsme to jednak po překladu knihy, když jsme se snažili kontaktovat německého výrobce zařízení (vývojového kitu), kdy s námi jednal velmi spatra. Rovněž to provázela jejich nechuť prodávat směrem do Čech jakékoliv zboží (odeberte za 5000 EUR a my vám dáme rabat 7 %). A také vývoj šel na tomto poli rychle dopředu, takže než autor knihu napsal, než ji německý nakladatel vydal, než se u nás přelo?ila, než vyšla... uplynulo mnoho času. Nicméně byla to první informace o USB, která u nás vyšla.
  4. Nyní připravujeme na problematiku USB další knihu od českého autora na bázi řadičů FTDI. Ještě je ve stadiu dokončování rukopisu.

S pozdravem Libor Kubica


17. 7. 2003, Jakub Kroczak

Dobrý den,
Kniha "Měření, řízení a regulace pomocí USB" je sice trochu chaotická, nicméně velice užitečná - obsahuje totiž všechny potřebné informace pro návrh vlastního zařízení komunikujícího přes USB. Bohužel, všechny informace a příslušný software jsou orientovány na řadiče fy Cypress převzaté od fy Anchor, které se v České republice zřejmě nedají sehnat. Při shánění řadiče AN2131 a příslušného vývojového kitu jsem se obrátil na zastoupení fy Cypress v Německu a v Rakousku, ani jedno ze zastoupení mi neodpovědělo. Samotná firma Cypress se nezdá být připravena k prodeji mimo USA jinak než přes lokální zastoupení. Má tedy člověk nebo malá firma šanci tyto řadiče koupit v množství potřebném pro vývoj, nebo Cypress slyší až na tisícová množství? Myslím, že raději přejdu na FTDI, je ale škoda že kniha "Měření, řízení a regulace pomocí USB" prakticky ztrácí pro český trh smysl. Můžete prosím na svých stránkách vznést dotaz směrem k široké odborné veřejnosti, zda nevědí kde a jak řadiče USB firmy Cypress sehnat?

17. 7. 2003, Libor Kubica, redakce nakladatelství BEN - technická literatura

Vážený pane,
protože sám jsem konstruktér elektronik, snažil jsem se tyto zajistit dodávky těchto obvodů do ČR. Podařilo se mi přes firmu SPOERLE kontaktovat prodejce KOALA electronic, která byla ochatná všechny zmíněné obvody dovážet - viz str. 244 v knize, kde jsou kontaktní adresy. Bohužel firma KOALA dohodu nedodržela přesto, že to byla reklama pro ně zadarmo a proto jsme ji do dotisku knihy již neuvedli. Rovněž jsme se snažili marně kontaktovat výrobce modulů v Německu - viz str. 6, kde na jejich webových stránkách německy mluvícím čtenářům knihy prodávají komponenty, včetně naprogramování řadiče.

Jsem rád, že se nám podařilo tuto knihu vydat. Je to totiž vůbec první titul, který na problematiku USB v tomto státě vyšel a který poskytuje ucelené informace. Nicméně vývoj jde velmi rychle dopředu, proto vám spíše doporučuji zaměřit se na FTDI, které mají již "vychytanější" jádro. Na toto téma chystáme knihu, která vyjde patrně během září 2003.

Podívejte se na: http://shop.ben.cz/default.asp?kam=detail.asp?id=121136

S pozdravem Libor Kubica

 


www.ben.cz