Reakce čtenářů

Vzorce pro elektroniku

17. 1. 2003, Petr Bannert

...měl bych jednu připomínku, která se týká papíru na kterém je kniha tištěna. Myslím si, že knihy vydávané u vašeho nakladatelství si nezaslouží tisk na takovém papíře, nehledě na to, že i mně jako zákazníkovi, který vám fandí, toto vadí. Vím, že cena papíru na trhu roste, ale první výtisk této knihy a spousta dalších knih, které vydáváte jsou vytištěny na podstatně lepším papíře...

31. 1. 2003, Libor Kubica, redakce nakladatelství BEN - technická literatura

Vazeny pane Bannerte,
teprve nyni jsem se dostal k tomu, abych fundovane odpovedel na Vasi vecnou pripominku. Jsem zodpovedny za nakladatelstvi BEN - technicka literatura. Jsem rovnez zodpovedny za jakekoliv aktivity nakladatelstvi a rozhoduji i o pouzitem papiru, formatu, vazbe, recenzich apod.

S knihou "Vzorce" se poji dlouha historie. Nejprve jsme knihu vytiskli na bilem ofsetovem papire. Pote zajem nejak opadl a knihu jsme nekolikrat dotiskovali specialni nizkonakladovou technologii, opet na bily xeroxovy papir, avsak jsme zjistili, ze vazba nebyla prilis idealni. Protoze trh stale tuto knihu chtel, dotiskli jsme opet 1000 ks. Zvolil jsme vsak ne uplne bily papir (jako u vsech knih posledni dobou) a kvalitnejsi vazbu knihy V4 (tato vazba je cca 2x drazsi nez bezna vazba, zato vsak z meho pohledu nesrovnatelne kvalitnejsi), takze se financni naklady vzajemne kompenzovaly.

Vazbu V4 poznate podle toho, ze je hrbet o neco tlustsi nez samotna kniha. Ted k tomu papiru. Plnobarvene knihy a knihy s tvrdymi deskami tiskneme samozrejme na bilem papiru. Ostatni (paperbacky) nechavam tisknout na papir zvany Volumen. A to z nekolika duvodu (nektere jsou i komercni), duvody nejsou razeny podle priority.

  1. Papir je o neco levnejsi a tisk knihy vychazi o neco levneji (o cca 6 az 10%), tj. neni to rozhodujici polozka.
  2. Kniha vypada opticky tlustsi a lide pak maji pocit, ze kupuji tlustsi knihu. Papir je tlustsi a navic mirne nadouva. Mnoho lidi, ac si to neuvedomuje, si nekoupi knihu, protoze jim pripada hubena (vytistena na bilem ofsetovem papire). Protoze jste se mi uprimne ozval, chci vam sdelit i nasledujici: nekteri lide si neuvedomuji, ze rozhodujici pro koncovou cenu knihy neni tloustka knihy (masa papiru), ale informace, ktere kniha obsahuje a prace vlozena do sestavovani knihy. Urcite si uvedomujete, jaky potencial "Vzorce" predstavuje. Bohuzel, jak jsem jiz zminil, lide mene duchovne vyspeli muzou prohlasit: Za tech par stranek tolik penez nedam (a k memu smutku si to nenechaji vymluvit, s tim jsem se jiz osobne setkal). Je to to same, jako kdyby kupovali automobil na vahu zeleza. Protoze chceme prezit i dalsi ceskou vladu, jsem rad, ze takovy papir existuje. Kdyby existoval bily, mozna bych pouzil tlustsi bily papir, ale to nechci jeste z jinych duvodu, ktere uvadim dale.
  3. Pokud je kniha casto pouzivana, stranky se spini. Na bilem papiru jsou ihned videt otisky spinaveho prstu. Na tmavsim papiru nejsou otisky tolik patrne (nejsou tolik kontrastni).
  4. Tim, ze je mensi kontrast mezi plochou stranky (mezi papirem) a cernymi pismenky, jsou pri studiu knihy daleko mene namahany oci. Nejvice to poznate pri primem osvetleni. Jeden znamy, ktery jezdi do zahranici, mi nedavno doslova rekl: "To si piste pane Kubico, ze American by do ruky nevzal knihu vytistenou na bilem papire".
Doufam, ze jsem Vam alespon v kostce nastinil problematiku volby papiru a snad proto pochopite, proc takto cinim. Budete-li mit nejake dalsi pripominky k nasim kniham, uvitam je a rad Vam opet odpovim.

S pozdravem Libor Kubica

 


www.ben.cz