Recenzní posudek

Kmitočtové filtry

27. 5. 2002, Ing. Jiří Hozman

Odborná recenze a korektury knihy nakladatelství BEN - technická literatura Karel Hájek a Jiří Sedláček: Kmitočtové filtry

Předložená kniha představuje velmi rozsáhlé a komplexní dílo, které splňuje a obsahuje vše, co bylo autory zmíněno v předmluvě. Jedná se o knihu, která je vhodná jako příručka pro návrh jakéhokoli kmitočtového analogového filtru. To potvrzuje i ten fakt, že kniha obsahuje v mnohých případech souhrnné návrhové tabulky, které jsou přehledné a vedou návrháře celým procesem návrhu. Kniha obsahuje jak vyčerpávající úvod do problematiky, tak i pokročilejší partie využívající moderní součástkovou základnu. Kniha dle mého názoru je vhodná pro všechny ty zájemce, kteří se již alespoň okrajově o tuto problematiku zajímali a není tudíž vhodná pro úplné laiky. To si ale ani autoři nekladli za cíl a jejich myšlenka či záměr vytvořit pokud možno univerzální nástroj pro orientaci v problematice kmitočtových filtrů se jim dle mého názoru zcela zdařil.

Kniha obsahuje také mnoho praktických zkušeností, což je odrazem dlouholeté práce autorů v této oblasti a je to velmi významný vklad pro kvalitu této publikace.

V rámci přiloženého výtisku jsem se snažil naznačit korektury dle ČSN 88 0410. Další komentář uvádím v následujícím textu, který se týká pouze formálních připomínek. Odborné připomínky nemám.

V souhrnu lze konstatovat, že:

V Praze dne 27. 5. 2002

Posudek vypracoval Ing. Jiří Hozman
katedra radioelektroniky
FEL ČVUT v Praze
Technická 2
166 27 Praha 6 - Dejvice
tel.: 224 352 256
e-mail: hozman@fel.cvut.cz


27. 6. 2002, Doc. Ing. Milan Štork, CSc.

Recenze knihy Karel Hájek a Jiří Sedláček: Kmitočtové filtry

Kniha "Kmitočtové filtry" autorů K. Hájka a J. Sedláčka pojednává o typech, vlastnostech a způsobu návrhu pasivních a aktivních analogových filtrů. Je to publikace, která vyplňuje dlouhodobou mezeru, která v této oblasti byla. V knize je popsáno široké spektrum analogových filtrů, způsob návrhu a tabulky nutné pro návrh filtrů. Autoři se ale zabývají též citlivostí filtrů na změnu parametrů pasivních a aktivních součástek.

V knize je uvedena řada řešených příkladů, což dává čtenáři návod jak postupovat při praktickém návrhu filtru. To, že se autoři nezaměřili pouze na aktivní filtry umožňuje knihu použít i při návrhů pasivních filtrů schopných pracovat i na vysokých kmitočtech, kde zatím aktivní filtry není možné použít.

Velmi cenné je také to, že jsou popsány filtry pracující na principu impedančních konvertorů, syntetických induktorů a dvojných kapacitorů, což patří do perspektivní oblasti dalšího vývoje. Kniha je psána velmi srozumitelně s množstvím schémat, grafů a tabulek. Nalezne uplatnění u širokého okruhu čtenářů od amatérů, kteří se zabývají elektrotechnikou až po vysokoškolské studenty a učitele.

Knihu považuji po všech stránkách za zdařilou a doporučuji ji k publikaci.

V Plzni dne 27. 6. 2002

Doc. Ing. Milan Štork, CSc.
Katedra aplikované elektroniky
Západočeská univerzita

 


www.ben.cz