Recenzní posudek

Elektronika: obvody - součástky - děje

26. 8. 2003, Ing. Jiří Hozman

Recenzní posudek na knihu Robert Láníček: Elektronika: obvody - součástky - děje

Recenzní posudek na středoškolskou učebnici Elektronika - obvody, součástky a děje, autora Ing. Roberta Láníčka, vydanou v Nakladatelství BEN - technická literatura jako první vydání v roce 1998. Posudek je součástí náležitostí přiložených k žádosti o udělení schvalovací doložky učebnici MŠMT ČR.

Při vypracování posudku bylo použito doporučené osnovy dle přílohy 5 pokynů a posudek je následující.

1. Soulad učebnice

Z hlediska souladu učebnice s Ústavou a zákony ČR lze konstatovat, že se jedná o standardní středoškolskou učebnici, ve které nejsou obsaženy žádné textové ani obrazové pasáže, které by mohly mít vliv na mravní stav mládeže. Stejně tak zde nejsou uvedeny materiály, které by vyjadřovaly ideologické či politické myšlenky. Učebnice obsahuje pouze texty a obrázky, které jsou nezbytně nutné k pochopení popisované odborné problematiky.

Z hlediska souladu učebnice se standardem vzdělávání nemohu nic sdělit, protože mi není známa existence standardu pro předmět Elektronika pro slaboproudé obory na středních školách. Z hlediska souladu učebnice s učebním plánem a s osnovami konkrétního vzdělávacího programu lze konstatovat, že autor odvozoval obsah učebnice od výše uvedených dokumentů.

2. Celková koncepce

Učebnice má logickou stavbu, která spočívá v posloupnosti - popis obvodů, součástek a dějů. Učebnice je vhodně členěna do 8 kapitol, které na sebe vhodně navazují. Vlastní obsah i členění vlastního textu učebnice je velmi přehledné a působí uceleně.

3. Odborná správnost a přiměřenost věku žáků

Vzhledem k tomu, že se jedná o středoškolskou učebnici, jsou text a grafické přílohy přiměřené věku žáků v prvém ročníku a vyšším. Z hlediska odborné správnosti nemám žádné připomínky. Je to dáno jednak zkušeností autora a jednak použitím kvalitních publikací, uvedených v seznamu použité literatury. Odborná terminologie je plně v souladu s právě platnou a užívanou terminologií v oblasti elektroniky. Grafické přílohy jsou velmi názorné a srozumitelné a vhodně doplňují text.

4. Jazyková kultura a terminologická správnost (podle Pravidel českého pravopisu z roku 1993 a Dodatku z roku 1994)
Text učebnice v základních rysech udržuje velmi dobrou jazykovou kulturu. Z hlediska terminologie se v textu objevuje velmi málo slov, která by bylo vhodné nahradit jinými slovy. Vzhledem k rozsahu učebnice si dovoluji toto zjištění považovat za nedůležité. V textu se objevuje pouze několik překlepů.

5. Didaktické zpracování učiva

Učebnice obsahuje na 473 stranách přiměřené množství textu, které je vhodně rozděleno na základní a rozvíjející texty. Co se týče námětů pro společnou a samostatnou práci žáků, musím konstatovat, že učebnice obsahuje velmi mnoho takových námětů. Pokud se ve výuce využije společně s učebnicí polytechnických pomůcek, modelů, výukových stavebnic a výukových počítačových programů, bude výukový proces zcela jistě velmi efektivní, motivující a přínosný.

Grafický a obrazový materiál jsou velmi vhodným doplňkem textu učebnice. Provedení je na velmi vysoké úrovni a je případným vzorem studentům v oblasti technického kreslení a tvorby technické dokumentace. Učebnice je názornou ukázkou způsobu, jakým by se měly středoškolské učebnice technického zaměření tvořit.

Učebnice velmi nenásilným způsobem vede žáka od jednoduššího ke složitějšímu s velmi vhodně použitými praktickými příklady. Celkově lze říci, že z hlediska tvorby struktury a obsahu knihy je zřejmé, že bylo použito mnoho poznatků z dlouholeté pedagogické praxe při výuce výše uvedeného předmětu, což je velmi výrazným přínosem této učebnice.

6. Další specifika
Domnívám se, že výraznou specifikou uvedené učebnice je to, že se autorovi podařilo pomocí velmi názorných grafických doplňků vysvětlit mnohé principy a děje, které jsou v jiných učebnicích tohoto druhu velmi složitě popisovány.

7. Vyjádření recenzenta k udělení doložky

V Praze dne 26. 8. 2003

Posudek vypracoval Ing. Jiří Hozman
katedra radioelektroniky
FEL ČVUT v Praze
Technická 2
166 27 Praha 6 - Dejvice
tel.: 224 352 256
e-mail: hozman@fel.cvut.cz

 


www.ben.cz